Iarna - Compunere (de Octavian Ghergheli)

Este iarna. A venit frigu' cu grade reci. Pasarile calatoare... deja stiti povestea. Zilele sunt mai scurte, iar noptile... Bravo, ati ghicit! Mai lungi.Ninge cu fulgi de nea, (nu de cereale, nga nga, ce gluma buna am facut?) care cad de sus in jos, perpendicular pe pamantul rece si totodata neincalzit.

Daca ati fi crezut ca fulgii cad pe orizontata, posibil ati fi gresit. Ca o mica paranteza, un lucru important de retinut e ca, atunci cand ninge, de cele mai multe ori nu ninge in casa, ci surprinzator, afara.?

Multe masini au deja cauciucuri de iarna montate pe ele, inca din prima zi in care a nins. (Da' stiti de ce? Au zis astia la tv ca dau amenzi care ustura si, cum alifiile sunt si ele destul de scumpe... V-ati prins? Alifii, usturime... Este ca fac numa' glume bune?)

Apropo de cauciucuri, nu vreau sa va jignesc cu nimic, nu stiu daca stiti, dar cauciucurile, fiind rotunde, se misca in cerc si sunt bune, ca ajuta masina sa mearga.?

Repartitoarele incep sa inregistreze un consum neobisnuit pentru aceasta perioada, in timp ce autoritatile au fost luate prin surprindere de venirea iernii, crezand ca vine vara.?

La scoala, fetele incep sa fie frecate cu zapada de baietii care-au fost refuzati de ele in restul anului. Totodata si tocilarii patesc acelasi lucru. Chiar daca au trecut vreo 20 ani de atunci, amintirile sunt inca vii? Dar sa trecem, cu calm, mai departe.?

Iarna e anotimpul celor mai multe inghitituri in sec. Cand e flescaiala pe strada si te duci in vizita la cineva, esti cu bocancii, cu sireturi de 1 m si zici: 'Sa ma descalt...' si el/ea raspunde: 'Nu tre' sa va deranjati, lasati...'

Zborurile multor avioane sunt amanate sau intarziate, iar oamenii inteleg si mai mult sensul expresiei 'Nicaieri nu-i ca acasa'. in sensul ca nicaieri nu se doarme mai bine ca acasa.

Pisica din poveste care toarce la gura sobei, privind pe geam cum ninge de frumos, s-a intoxicat cu monoxid de carbon de la soba necuratata si a murit, apoi a aparut la stirile de la ora 5.

'Cu tine doua fete stau. Si torc in rand cu tine; Sunt inca mici si tata n-au. Si George nu mai vine.' Exact ca in versuri, George nu mai vine, fiind blocat in mormanele de zapada din trafic, din cauza ca autoritatile au fost luate prin surprindere.

Dar sa nu o luam totusi pe o panta trista! Sa gindim pozitiv! Pisica e in ceruri si toarce pe un nor, iar George o ia ca pe o lectie de viata, ca nicaieri nu-i mai bine ca acasa...

Oamenii de rand isi freaca mainile care-au inghetat de frig, in timp ce politicienii continua sa si le frece din alte motive...Dar sa nu intram in subiecte de politica, zic, care, desi e iarna, oricum nu ne lasa rece...

Un val de caldura si apa fierbinte invadeaza cada, cand te sui in ea bucuros si vrei sa faci baie. Zic doar un val, pentru ca, in scurt timp, apele se linistesc, din cauza ca se fac reparatii la tevi. Pe timp de iarna.

Din banii de la buget cu care s-ar fi construit niste locuri de parcare inutile, s-au dotat bulevarde cu luminite. Astfel, soferii nu vor mai injura ca e blocaj in trafic, ci vor admira luminitele, pana se va face verde a patra oara la semafor.

Ce frumos e iarna, anotimpul meu preferat.