REGULI DE FOLOSIRE A VIRGULEI (nu doar de Revelion) - cu exemple facute de mine si reguli preluate de pe scentia.ro

1. Partile de vorbire sau propozitiile legate prin si/sau/ori, in principiu, nu se despart prin VIRGULA. Ex: De Revelion stam 'pa' Facebook ca Octavian Ghergheli SAU mergem sa petrecem? Exceptie: ORi se blocheaza Facebook-ul VIRGULA ORI lui Ghergheli ii cade netu'. Ceva tre' sa se intample.

2.a) Se despart prin VIRGULA propozitiile coordonate juxtapuse. Ex: Eu scriam gagicii mele pe mess VIRGULA ea era in pat cu altu' in timpul asta(bag p..a in ea de gramatica)

2 b) Se despart prin VIRGULA propozitiile coordonate adversative. Ex:Gherghelinu e fericit de Revelion VIRGULA dar e linistit.

3. Propozitia atributiva nu se desparte prin VIRGULA. Ex: Fosta era o femeie PE CARE imi venea s-o iau la palme, indiferent daca aparea sau nu VIRGULA in context. OBS: Doar propozitia atributiva ce exprima ceva suplimentar se desparte prin VIRGULA: Ex: tatele fostei mele VIRGULA care initial mi se pareau misto VIRGULA incepusera in timp sa se lase.

4. Propozitia completiva directa asezata dupa regenta sau intercalata nu se desparte prin VIRGULA. Ex: stiu mult prea bine CU CINE umbla fosta cand am vrut s-o iau la palme. OBS: Asezata inaintea regentei, de obicei se desparte. Ex: CE-ai facut tu &$#^&#$$% ma-tii cu acel baietel la el acasa VIRGULA am facut si eu cu alta tipa VIRGULA in %^#$%#$ ma-tii! Calm, Octavian, calm, respiram adanc.

5. Propozitia completiva indirecta asezata dupa regenta nu se desparte prin VIRGULA. Ex: Nu reusesc sa trec peste CEEA CE m-a enervat maxim la pct 4. OBS: Propozitia completiva indirecta asezata inainte de regenta se desparte prin VIRGULA. Ex: Peste ceea ce m-a enervat maxim la pct. 4 VIRGULA nu pot sa trec.

6. Propozitia subiectiva asezata dupa regenta nu se desparte prin VIRGULA. Ex: Nu-i frumos sa ma luati la intrebari despre fosta OBS: Propozitia subiectiva situata inaintea regentei se desparte prin VIRGULA daca este reluata in regenta printr-un pronume demonstrativ. Ex: Cine nu stie sa rada la glumele lu' GhergheliVIRGULA acela n-are ce cauta pe pagina lui. OBS: Daca nu este reluata prin pronume, nu se desparte. Ex: Cine insala azi odata FARA VIRGULA maine va insela de doua ori. Mamaa, eu ma duc la asta acasa si-o bat!

7. Propozitia predicativa nu se desparte prin VIRGULA. Ex: Problema e ca am tot facut glume despre fosta si lumea incepe sa se plictiseasca si tre' sa schimb placa.

8. Propozitia circumstantiala de loc.

a) Dupa regenta: nu se desparte prin VIRGULA. Ex: Pune femeia FaRa VIRGULA acolo UNDE tre sa stea capra.

b) Inainte de regenta: se desparte prin VIRGULA cand nu se insista in mod deosebit asupra ei. Ex: Unde merg eu VIRGULA merge si ea.

c) Inainte de regenta: nu se desparte cand se insista asupra ei. Ex: In parc unde-am facut sex prima data FARA VIRGULA te astept.

d) Dupa regenta, introdusa prin acolo, se desparte. Ex: Intre picioruse, unde e femeia mai sensibila VIRGULA acolo trebuie insistat.

e) Intercalat si asezat inaintea predicatului regentei se pune de obicei intre virgule. Ex: Sub fustita VIRGULA unde pui gurita de la pct. d) VIRGULA e periculos.

SFARSITUL PRIMEI PARTI. Adaptarea in acelasi stil ciudat VIRGULA cu care v-a obisnuit pana acum, Octavian Ghergheli